بِسم ِالله الرَّحمنِ الرَّحیم
اَلحَمدُلله رَبِّ العَالَمیِنَ وَالصَّلَوةُ
وَالسَّلامُ عَلی سَیِّدِنا مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطّاهِرینَ.
1. جایگاه قبرستان بقیع .
اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ یَا اَهْلَ الْقُبُورِ مِنَ الْمُؤمِنِینَ وَ الْمُسْلِمِینَ[1].
قبرستان خاکی و با فضیلت بقیع، قبرستانی خاموش و آرام است، که در دل شهری مقدس و با عظمت شهر پیغمبر قرار دارد، قبرستانی که آرامگاه چهار إمام معصوم و عده ی زیاد از صحابه ی بزرگوار پیامبر اکرم (صلی الله علی وآله وسلم)، یاران ائمه ی أطهار و تعدادی از شهدای گران قدر صدر اسلام است .
بر اساس آنچه که در تاریخ نقل شده است، بیش از هزار یا ده هزار نفر از صحابه ی گرامی پیامبر اکرم (صلی الله علی وآله وسلم) تابعان، قاریان قرآن، سادات بنی هاشم و بزرگان و اولیاء الهی در بقیع مدفون هستند و البته به طور غالب، قبور آن ها هم ناشناخته و گمنام است .
« امّ قیس» نقل می کند : همراه پیامبر به بقیع آمدم؛ ایشان فرمودند : أم قیس، از این قبرستان در روز قیامت، هفتاد هزار نفر بر انگیخته می شوند؛ و بدون حساب به بهشت می روند، در حالی که صورت های آنان مانند خورشید می درخشد .
این روایت را هم شیعه نقل کرده است و هم اهل تسنن؛ یعنی این روایت هم در صحیح مسلم و سُنن إبن ماجه، از کتب اهل سنت است و هم در تاریخ مدینه ی منوره و کتب دیگر شیعه، در روایت دیگری از حضرت رسول أکرم (صلی الله علی وآله وسلم) این چنین نقل شده است، در این مکان در روز قیامت نوری بلند می شود که بین آسمان ها و زمین را روشن می کند.
وقتی که پیامبر اکرم به بقیع می آمدند، می ایستادند و می فرمودند : اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ یَا اَهْلَ الْقُبُورِ مِنَ الْمُؤمِنِینَ وَ الْمُسْلِمِینَ؛ در روایت دیگری آمده است که یکی از خدمتگزاران رسول اکرم نقل می کند، که پیامبر خداوند متعال؛ مرا در دل شب از خواب بیدار کردند و فرمودند : مأمورم تا برای اهل بقیع استغفار کنم، همراه من بیا .
من همراه ایشان به بقیع رفتم، وقتی پیامبر اکرم رو به روی قبور بقیع ایستادند، فرمودند: اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ یَا اَهْلَ الْمَقَابِر؛ که این عبارات بطور کامل در طبقات کبری و تاریخ مدینه ی منوره، بیان شده است؛ بعد از سلام، برای خفتگان در بقیع طلب إستغفار نمودند .
یکی از همسران پیامبر نقل می کند، پیامبر هر شب برای زیارت قبور بقیع به آن جا تشریف می بردند .
عایشه نقل می کند، که پیامبر بعضی از شب ها از منزل بیرون می رفتند، من گمان می کردم که شاید به منزل همسر دیگر شان می روند، لذا از روی کنجکاوی، آن حضرت را سایه وار تعقیب می کردم، تا اینکه می دیدم به زیارت اهل بقیع رفتند؛ هنگامی که پیامبر اکرم (صلی الله علی وآله وسلم) از تعقیب من آگاه شدند، گفتند: تو گمان می کنی به تو ظلم خواهم کرد، خیر. من از سوی خدا مأمور شدم که برای اهل بقیع استغفار کنم .
برای بقیع؛ در کتب ادعیه و زیارت آن قدر قداست قائل شدند، که می فرمایند : به جهت این که این جا جایگاه قدم مبارک پیامبر و اولیا خداست، کسانی که وارد بقیع می شوند با پای برهنه وارد شوند، با خضوع و خشوع وارد شوند، پیغمبر اکرم فرمودند : کسی که در مقبره ی ما (یعنی همان بقیع) مدفون شود، از شفاعت ما برخوردار خواهد شد، شخصیت های بزرگواری در بقیع آرمیده اند . چهار امام معصوم، دختران و همسران پیامبر، عقیل، مالک بن أنس، ابراهیم فرزند پیامبر، فاطمه بنت اسد مادر امیر المومنین، و .... .
این ها همه شخصیت هایی هستند که برای پیغمبر، عزیز و بزرگوار بودند. رقیه، ام کلثوم و زینب دختران پیامبر. امام حسن مجتبی، امام زین العابدین، امام محمد باقر (علیه السلام) امام صادق(علیه السلام)، عباس بن عبد المطّلب، صفیه بنت عبد المطلب، عاتکه و جمانه بنت عبد المطلب، عقیل بن أبی طالب، عبد الله بن جعفر، بعضی از مجروحان و شهدای احد، أبو سعید خدری، عبد الله بن مسعود، چقدر نام این بزرگواران را ما در تاریخ شنیده ایم !
حلیمه ی سعدیه، سعد بن وقاص، ابی بن کعب، مقداد، جابر بن عبد الله انصاری، زید بن حارثه، سعد بن عباده، بعضی از فرزندان امام کاظم، نواده گان امام صادق(علیه السلام)، شخصیت های بسیار بزرگواری از فرزندان و اولیاء خدا، فرزندان امام باقر، فرزندان امام سجاد، فرزندان عباس بن علی و بخش اعظمی از شخصیت های تراز اول جامعه ی اسلامی .
رَحْمَةُ اللهِ عَلَی کُلِّ مُسْلِم وَ مُسْلِمَة؛ دفن فِی الْبَقِیع اَللَّهُمَّ أحْشرْنَا مَعَهُمْ.
وَ السَّلاَمُ عَلَيْكُم وَ رَحْمَةُ الله.