logo logo

سایت مرکز مباحثات فق ...

ایران،

مشهد - خیابان بهجت - بهجت ۸ ممیز یک

شماره تماس: 0 (مشاوره رایگان)

info@taghavee.ir
یاداشت ها

شرح و تفسیر دعاى روز بیست و نهم ماه مبارک رمضان

بسم الله الرحمن الرحیم
أَللّـهُمَّ غَشِّنى فـيهِ بِالرَّحْـمَةِ.. وَ ارْزُقْنى فيهِ التَّوْفيقَ وَ الْ عِصْمَةَ ..وَ طَهِّرْ قَلْبى مِنْ غَياهِبِ التُّهَمَةِ.. يـا رَحيماً بِعِبـادِهِ الْمُؤْمِنـينَ..
خدايا امروز. سراپاى وجودم را با رحمت.. بپوشان. و توفيق و حفظ از گناه را روزيم كن. و قلبم را از تاريكي .هاى اتهام. پاك گردان. اى مهربان نسبت به بندگان مؤمنش.
أَللّـهُمَّ غَشِّنى فـيهِ بِالرَّحْـمَةِ
غش دراین عبارت  یعنی پوشش.پوشاندن .حفاظ درست کردن.ودر انجا که گفته میشود غش در معامله غش در خرید وفروش یعنی جنسی راباجنس مشابه مخلوط کردن وجنس اصلی را ساتر وعیب پوش جنس غیر واقعی کردن .مثل شیر واب .روغن حیوانیباروغن  نباتی .پشم وپنبه وامثال ان  .دراین عبارت عرض میکنیم خدایا پوششی عنایت کن از رحمت . رحمت خداوند عام است .وفراگیراست به حضرت داوود.وحی شد یا داوود رحمت ما مثل افتاب همه را در برمی گیرد .همان طور که کسی که در افتاب بنشیند افتاب براو تنگ نمی شود کسیکه داخل رحمت پروردگار شد رحمت الهی بر او تنگ نمی شود .
پوشیدن  عیوب ان هم از سر رحمت وان هم رحمت پروردگار.این یکی از ان خواسته هاایست که با اموزش از معصومین وبا ارشادات ائمه ع داریم مطرح می کنیم.
اَللّهُمَّ غَشِّنِي رَحْمَتِكَ وَ بَرَكَاتِكَ .برخی ازعوامل دخیل. در نزول رحمت الهی هستند. مثل صبر  .که درقران دارد .اولئک علیهم صلواه من ربهم .محبت به دیگران که امام صادق ع معانقه کردن ودست دادن دوبرادر مسلمان را ضمینه نزول رحمت حق می دانند .عفو وگذشت هم سبب نزول رحمت می شود .توبه از گناه ضمینه ساز نزول رحمت است. ترحم بر ضعفا رحمت الهی را در پی دارد.
.دوست داشتن حضرت علی .ع واولادانحضرت وحتی دوستداران ایشانهم .سبب است .برای نزو ل رحمت .
 أَلَا وَ مَنْ أَحَبَّ عَلِيّاً أَثْبَتَ اللَّهُ الْحِكْمَةَ فِي قَلْبِهِ وَ أَجْرَى عَلَى لِسَانِهِ الصَّوَابَ وَ فَتَحَ اللَّهُ لَهُ أَبْوَابَ الرَّحْمَةِ. آگاه باشید کسی که علی را دوست بدارد، خداوند حکمت را در قلب او ثابت می‌گرداند .و بر زبانش جاری می‌سازد. و درهای رحمت را برای او باز می‌کند. اذان ونماز ویا زمان گفتن اذان جزئ موارد فوق است .نزول رحمت حق .در تمام ماه مبارک برای روزه داراناستراردارد.
.برعکس این هم ممکن است درروایات فراوان بیان شده است که  میشود بخاطر بعضی از معاصی خدا وند لباس مذلت وخاری بپوشاند.نتنها رحمت نباشد بلکه لباس مذلت با شد .نااامیدی از رحمت خداوند.یکی از ان موارد است  
 
أوحی الله عزوجل الی بعض انبیائه و عزتی و جلالی لَاُقَطّعنَّ امل کلّ مومل غیری بالایاس و لَاَکسُونّه ثوب المذلّة فی النّار. خداوند به بعضی از پیامبرانش وحی کرد که سوگند به عزت و جلالم، هر آینه هر کسی که به غیر من امید داشته باشد ، آرزوی او را قطع می سازم و او را نا امید می گردانم و در آتش لباس ذلت و خواری به او می پوشانم.  نکته دیگر هم این است که وقتی ما ازخدا در خواست پوشش عیوب خود را داریم ماهم باید عیب پوش بندگان خدا با شیم و در حدیث آمده است که. لَیْسَ مِنَّا مَنْ غَشَّ مُسْلِماً .دراینجا اگر چه مراد غش در معامله بیشتر معنی میکنند اما اطلاق دارد هر پوشش زیان اورری یا هر پرده دری مضری را شامل میشود.

وَ ارْزُقْنى فيهِ التَّوْفيقَ وَ الْعِصْمَةَ
درروزهای پایانی ماه مبارک رمضان ظاهرانوعی احساس خوشا یند به ادم دست می دهد یعنی رحمت پر وردگار را حس می کند لذا خواسته ها هم بر تر وبالا ترمیشود از خدا توفیق خواستن ..عصمت وپاکی در خواست کردن .پوشش عیوب .طهارت دل از پلیدیها. وپلشتیها همه اینها بیانگر این است که روح امید ونشاط در بنده پویا وجاندار میشود وهمه ببرکت یکماه روزه داری عنا یت شده است .البته عصمت درجاتی دارد .. عصمت اولیائ .عصمت انبیائ وعصمت افراد عادی جامعه متفاوت است. ولی دو مطلب مهم است یکی امید ودیگری تلاش وکوشش انبیائ با همین دو عنصر بدرجات معنوی نا ئل امدند. امید وار بودن بفضل الهی ضمینه رشد وکمالات انسان را فرا هم میکند .وهیچ کاری بدون تلاش به نتیجه نمی رسد خود عبادت وبندگی خالصانه تلاش در راه موفقیت است انجام واجبات وکوشش درجهت مستحبات ونوافل راهکار رسیدن به توفیقات الهی است .خصوصا نماز شب بسیار ماثر وکار ساز است .درتوصیه های بزرگان دارد که برای دنیای تان هم که شده نماز شب بخوانید.نمازشب. صورت رانیکو میکند . نمازشب. در امور روزانه شمارا موفق می کند. یکی از امور روزانه واجبات الهی است که نیاز به موفقیت دارد  .توفیق من عندالله نیاز طبیعی بشر است وجزئ نیازهای ضروری انسان بحساب می اید نبود توفیق.از جانب خداوند یعنی سقوط در ورطه عذاب .امام جواد ع می فرمایند .المومن یحتاج الی ثلاث خصال.. بحث احتیاج مومن را مطرح می کنند ودر صدر احتیا جات مومن توفیق من عندالله را بیان می کنند یکی از طرق رسیدن به توفیق الهی وعصمت وپاکی ترک گناهان کبیره وعدم اصرار بر صغیره است گناهان کبیره فراوان است اما انچه از بعضی روایات استفاده میشود گناهان کبیره گنا هانی هستند که در قران برای ان وعده عذاب داده شده است . حضرت امام خمینی  ره در تحریر الوسیله که از کتب فقهی مهم شیعه وتالیف خود ان بزگوار است گناهان کبیره را اینگونه بیان می فر مایند

گناه کبیره هر گناهى است كه در قرآن وعده عذاب بر آن داده شده، یا شدیداً با آن برخورد شده، یا دلیلى داشته باشیم كه هم وزن یا بدتر از گناهان كبیره شناخته شده، یا عقل آن را كبیره بداند، یا در افكار عمومى مؤمنان كبیره شمرده شود، یا دلیل خاصّى بر كبیره بودن آن داشته باشیم.
مثل. یاس از رحمت خدا، نسبت دروغ به خدا و رسول، قتل، نسبت ناروا به زن شوهردار، فرار از جنگ، عاق والدین، قطع رحم، سِحر، زنا، لواط، خوردن مال یتیم، كتمان حقّ، گواهى باطل، پیمان شكنى، شراب خوارى، تجاوز در وصیّت، رباخوارى، قمار، كم فروشى، خوردن گوشت مردار و خوك، كمك به ظالم و تكیه بر او، اسراف و تبذیر، حبس حقوق مردم، دروغ، تكبّر، خیانت، غیبت، سخن چینى، سبك شمردن حج، ترك نماز، منع زكات، اصرار بر گناهان صغیره، سرگرمى به لهو و لعب.برای رهاشدن ازدام شیطان وهوای نفس باید دعا کرد
 اَللَّهُمَّ اِنّی اَسْأَلُک تَوْفیقَ اَهْلِ الْهُدى وَاَعْمالَ اَهْلِ التَّقْوى توفیق اهل هدایت، رفتار اهل تقوا را از خداوند طلب مى‏کنیم
 برخی از عوامل سلب توفیق می کنند.وعصمت وپاکی را دچار مشکل می کنند.مثل.کفر .ناامیدی .سنگ دلی .کفران نعمت .عدم شرح صدر .تردید ودودلی. در خیلی از امور .ببینید بیان قران را
 إِنَّمَا يَسْتَأْذِنُكَ الَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَارْتَابَتْ قُلُوبُهُمْ فَهُمْ فِي رَيْبِهِمْ يَتَرَدَّدُونَ...
فَمَن يُرِدِ اللّهُ أَن يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلإِسْلاَمِ وَمَن يُرِدْ أَن يُضِلَّهُ يَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَيِّقًا حَرَجًا كَأَنَّمَا يَصَّعَّدُ فِي السَّمَاء كَذَلِكَ يَجْعَلُ اللّهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِينَ لاَ يُؤْمِنُونَ
پس كسى را كه خدا بخواهد هدايت نمايد دلش را به پذيرش اسلام مى‏گشايد و هر كه را بخواهد گمراه كند دلش را سخت تنگ مى‏گرداند چنانكه گويى به زحمت در آسمان بالا مى‏رود اين گونه خدا پليدى را بر كسانى كه ايمان نمى‏آورند قرار مى‏دهد.    
در ادعیه ماه مبارک می خوانیم وَارْزُقْنی فیها التَوْفیقَ لِما وَفَّقْتَ لَهُ شیعَةَ آلِ مُحَمَّدٍ که توفیقی عطاکن که به شیعه ال محمد ص عطا می کنی.وان وقت که توفیق از جانب خدا باشد می شود انچه با ید بشود.مثل توفیق اصحاب امام حسین ع ومثل توبه حر در کربلا .
وَ طَهِّرْ قَلْبى مِنْ غَياهِبِ التُّهَمَةِ

.این روایت را اهل سنت نقل کرده اند .که رسول گرامی اسلام می فرمایند الصیام جنته.فاذاکان.صوم یوم احدکم.فلا یرفث ولایصخب فان احداوشاتمه اوقاتله فلیقل انی صائم انی صائم .اگر یکی از شما روزه بود .دشنام ندهد حرف ناسزا نگوید واگر کسی به شما دشنام داد وحتی با شما جنگ کرد شما به او بگو ئید روزه هستم ودو مرتبه تکرار فرمودند که بگو روزه هستم .یعنی شک وشبهه ممنوع ظن وگمان بد ممنوع اهانت به دیگران ممنوع.روزه داری یعنی قلب پاک واری از تهمت وافترا به دیگران چرا که اموزه های دینی ما میگویند.اهانت به دیگران و بردن آبروی افراد، مثل جنگ با خداوند متعال است.

مَنْ أَهَانَ لِي وَلِيّاً فَقَدْ بَارَزَنِي بِالْمُحَارَبَةِ
تهمت انواع واقسامی دارد گاهی افراد حتی بخدا هم تهمت می زنند که درقران فراوان به ان اشاره شده است مثل قوم یهود که بخدا تهمت زدند
وَقَالَتِ الْيَهُودُ يَدُ اللّهِ مَغْلُولَةٌ غُلَّتْ أَيْدِيهِمْ وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللّهِ وَقَالَتْ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللّهِ ذَلِكَ قَوْلُهُم بِأَفْوَاهِهِمْ يُضَاهِؤُونَ قَوْلَ الَّذِينَ كَفَرُواْ مِن قَبْلُ قَاتَلَهُمُ اللّهُ أَنَّى يُؤْفَكُون.
 و يهود گفتند عز ير پسر خداست و نصارى گفتند مسيح پسر خداست اين سخنى است [باطل] كه به زبان مى‏آورند و به گفتار كسانى كه پيش از اين كافر شده‏اند شباهت دارد خدا آنان را بكشد چگونه [از حق] بازگردانده مى‏شوند.
وَقَالَتِ الْيَهُودُ وَالنَّصَارَى نَحْنُ أَبْنَاء اللّهِ وَأَحِبَّاؤُهُ قُلْ فَلِمَ يُعَذِّبُكُم بِذُنُوبِكُم بَلْ أَنتُم بَشَرٌ مِّمَّنْ خَلَقَ يَغْفِرُ لِمَن يَشَاءُ وَيُعَذِّبُ مَن يَشَاءُ وَلِلّهِ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ وَمَا بَيْنَهُمَا وَإِلَيْهِ الْمَصِ
يهودان و ترسايان گفتند ما پسران خدا و دوستان او هستيم بگو پس چرا شما را به [كيفر] گناهانتان عذاب مى‏كند .بلكه شما [هم] بشريد از جمله كسانى كه آفريده است هر كه را بخواهد مى‏آمرزد و هر كه را بخواهد عذاب مى‏كند و فرمانروايى آسمانها و زمين و آنچه ميان آن دو مى‏باشد از آن خداست و بازگشت [همه] به سوى اوست .
اینها از نوع تهمت هاایست که بخدامی زدند .ویاتهمت هاای که به گروهای قومی زده میشود مثلا اهالی فلان استان یا فلان شهر متهم به بعضی مسائل میشوند ویا تهمت به قومیتها مثلا کرد .ترک. . فارس و........یا تهمت به یک فامیل  یا متهم کردن بعضی از زنان یامردان ویا تهمت زدن به یک فرد خواص همه مصداص تهمت هستند .وتاریکی می اورند .اما یک نکته لازم بتذکر است که اگر گسی خودش را درپیش خودش متهم کند خوب است البته در نزد دیگران حضرت علی ع درکتاب شریف غررالحکم  میفرمایند. مَنِ اتَّهَمَ نَفْسَهُ فَقَدْ غَالَبَ الشَّيْطَانَ کسی که خودش را متهم کند و مقصر بداند بر شیطان،‌غلبه پیدا می‌کند.مثلاکسی خودش را متهم کند که خدایا ماه مبارک رمضان تمام شد ومن کار شایسته وبایسته ای انجام ندادم که سر افراز باشم لذا احساس شر مندگی می کنم .وحا لا ا ازشما می خواهم که طهر قلبی قلب مرا پاک گردانی

يـا رَحيماً بِعِبـادِهِ الْمُؤْمِنـينَ
رحیم که بر وزن فعیل است که دلالت بر رحمت لاینقطع و دائم حضرت حق می کند. رحیم نوعی از رحمت است که جاودانگی دارد و تنها شامل آن بندگانی است که از طریق ایمان و عمل صالح؛ خود را در مسیر نسیم رحمت خاصه خداوند قرار داده ومیدهند.این واقعیت انکار نا پذیری است که رفتار خداوند با مومنین متفاوت ازدیگران باشد درکتبی مثل اصول کافی وکتاب وسائل .وبعضی از تفاسیر روایات فراوانی نقل شده که فرق رحمان و رحیم را اینچنین بیان میکندازلسان امام جعفر صادق ع نقل شده که فرمودند.والله اله کل شیء، الرحمن لجمیع خلقه؛ الرحیم بالمؤمنین خاصه؛ خداوند، خدای همه چیز است، رحمانیت او برای تمام مخلوقات و رحیمیت او مخصوص مؤمنین است.مثلا نور خورشید استفاده اش عمومی است درعین حالی که رحمت است اما بهشت عمومی نیست وحال اینکه بهشت هم رحمت پروردگاراست بمعنی عموم .اما بهشت از صفت رحیم سر چشمه می گیرد لذا خاص است یا اییتها النفس المطمئنه فادخلی فی عبادی والد خلی جنتی .

رحمت حضرت حق بر بندگان عموما وبر مومنین خصوصا پوشیده نیست ماهمیشه مدیون رحمت الهی هستیم.دردعای کمیل میخوانیم برحمک التی وسعت کل شیئ درروایات بسیا زیبا بیان شده است .که همیشه بشر زیر باران رحمت الهی قرار دارد . یا رَحْمنَ الدُّنْیا وَالاْ خِرَةِ وَرَحیمَهُما یا اَرْحَمَ الرّاحِمینَ اى بخشاینده دنیا و آخرت و مهربان آن دو اى مهربانترین مهربانان.
خود قران برای بشر عموما وبرای مومنین خصوصا رحمت است  وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآنِ مَا هُوَ شِفَاء وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ وَلاَ يَزِيدُ الظَّالِمِينَ إَلاَّ خَسَارًاما آنچه را براى مؤمنان مايه درمان و رحمت است از قرآن نازل مى‏كنيم و[لى] ستمگران را جز زيان نمى‏افزايد.
خصوصا در ماه مبا رک رمضان روایت جالب وگرانقدری را جابرابن عبدالله از پیا مبر اکرم ص نقل می کندکه ذکر ان لا زم است ومفید.
 عن .جابربن عبدالله انصاری قال دخلت .علی رسول الله ص فی اخرجمعه من شهر رمضان فلما بصر بی قال لی یا جابرهذا اخر جمعه من شهر رمضان فودعه وقل الهم .لا تجعله اخر العهد من صیامنا ایاه فان جعلته .فاجعلنی مرحوماولا تجعلنی محروما .میگویند درروزهای اخر ماه رمضان یا جمعه اخر رمضان جابرابن عبدالله انصاری به محضر پیامبر اکرم ص مشرف شد وعرضه داشت  یا رسول الله ماه رمضان رو به پایان است .حضرت فرمودند یا جابر با ماه رمضان وداع کن وازخدا به خواه که اگر قرار است جزئ مرحومین باشی جز محرومین نباشی ویا اینگونه معنی کنیم که خدایا مرادر این ماه مبارک جزئ مرحومین قرار ده. نه جزئ محرومین یعنی مورد رحمتت قرار گیرم نه اینکه از رحمتت محرومم کنی وهمین مفهوم هم درست است چراکه ماه رمضان ماه رحمت ومغفرت است گوشهای از انچه قران در باره اوصاف مومنین بیان میکند بجاست که متذکر شویم يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ
اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد از بسيارى از گمانها بپرهيزيد كه پاره‏اى از گمانها گناه است و جاسوسى مكنيد و بعضى از شما غيبت بعضى نكند آيا كسى از شما دوست دارد كه گوشت برادر مرده‏اش را بخورد از آن كراهت داريد [پس] از خدا بترسيد كه خدا توبه‏پذير مهربان است.
 إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذِینَ إِذَا ذُکِرَ اللّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَإِذَا تُلِیَتْ عَلَیْهِمْ آیَاتُهُ زَادَتْهُمْ إِیمَانًا وَعَلَى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ
مؤمنان تنها کسانی هستند که هر وقت نام خدا برده شود دلهاشان ترسان می‏گردد، و هنگامی که آیات او بر آنها خوانده می‏شود ایمانشان افزون می‏گردد و تنها بر پروردگارشان توکل دارند

الَّذِینَ هُمْ فِی صَلاتِهِمْ خاشِعُونَ. یعنی .مؤمنین کسانی هستند که در نماز خویش خاشع و فروتن هستند.
خشوع درنماز .اذدیادایمان در ذکر ایات الهی فاصله گرفتن از ظن بد ودروغ وغیبت وکبر وتجسس در امور دیگران .اینها گوشه ای از صفات مومنین است که در قران بدنها اشاره شده .درنتیجه خداوند نسبت به اینگونه افراد رحیم است
روابط عمومی مرکز مباحثات فقهی تبلیغی حضرت جوادالائمه ع

0 دیدگاه

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *
دسته بندی ها
مداحی های حاج احسان تقوی
--
شبکه قرآن
--
شبکه تبلیغ
--
مهدویت
--
شبکه اصفهان
--

عضویت در خبرنامه

ربات نیستم