logo logo

سایت مرکز مباحثات فق ...

ایران،

مشهد - خیابان بهجت - بهجت ۸ ممیز یک

شماره تماس: 0 (مشاوره رایگان)

info@taghavee.ir
یاداشت ها

شرح و تفسیر دعاى روز پانزدهم ماه مبارک رمضان

بسم الله الرحمن الرحیم
اللهمّ ارْزُقْنی فیهِ طاعَةَ الخاشِعین واشْرَحْ فیهِ صَدْری بإنابَةِ المُخْبتینَ بأمانِکَ یا أمانَ الخائِفین خدایا روزى کن مرا در آن فرمانبردارى فروتنان. وبگشا سینه ام در آن به بازگشت دلدادگان.. به امان دادنت اى امان ترسناکان..
اللهمّ ارْزُقْنی فیهِ طاعَةَ الخاشِعین
در این دعا دو خواسته در صدر خواسته های امروز و این ماه قرار گرفته در این جا این نکته را لازم است عرض کنم که بعضی از بزرگواران این عبارت دعا و ضمیرهای برگشت را به ماه می دهند یعنی خدایا در این ماه این ها را به ما عنایت کن بعضی ها هم به امروز یا آن روز خاصی که دعا را می خوانیم می گویند ضمیر به آن روز برمی گردد که اینها از لحاظ ادبی جای خودش باید بحث شود.
یکی طاعت خاشعین و یکی شرح صدر. این دو خواسته از محضر خداوند در این عبارات دعا مطرح است. طاعت و فرمانبرداری یا به تعبیری خشوع و هر آنچه که ما از خدا می خواهیم دارای دو مفهوم است. خاشع به آن کسی گفته می شود که خود را به تعبیری کوچک ببیند، ضعیف ببیند و خدا را بزرگ. اگر کسی در دعا و در خواسته اش این دو مطلب را مراعات کند می رسد به آن خواسته ای که حق اوست و باید به آن برسد.خشوع از صفات مومنین است.خصوصا انان که درنمازشان خاشع اند.قد أفلحَ المؤمنونَ . الذينَ هُم في صلاتِهِم خاشعونَ .
 درکتاب تحف العقول ازلسان پیامبر اکرم ص برای خاشعین نشانه هاای بیان می کنند. عَلَامَةُ الْخَاشِعِ‏ فَأَرْبَعَةٌ مُرَاقَبَةُ اللَّهِ فِي السِّرِّ وَ الْعَلَانِيَةِ وَ رُكُوبُ الْجَمِيلِ وَ التَّفَكُّرُ لِيَوْمِ الْقِيَامَةِ وَ الْمُنَاجَاةُ لِلَّه .
خدا را در نهان و آشکار در نظر داشته باشد , دوم اینکه رفتاری آراسته داشته باشد ؛ سوم اینکه درباره روز قیامت تفکر داشته باشد و چهارم اینکه اهل مناجات با خدا باشد.      خدارا بزرگ بشمارد.وخودرا حقیروکوچک
 امیر المؤمنین ع در دعای کمیل به کمیل اینگونه اموزش می دهند برای دعا کردن می فرمایند که
انا عبدک الضعیف و الذلیل و الحقیر المسکین و المستکین لا یملک لنفسه نفعاً و لا ضراً و لا موتاً ... تا آخر. که در اینجا اشاره دارد به اینکه بنده خودش را در حد اعلی ضعیف که هیچ تملکی بر خودش ندارد معرفی می کند.
 درطرف مقابل خدا را آنقدر بزرگ می شمارد.
هو القادر، هو القاهر و الظاهر و الباطن و الرازق الی آخر که باز عظمت خداوند را می رساند. اگر در چنین خشوعی این طاعت را انجام دهد این اطاعت خاشعین است.
روزی پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم از جایی عبور می کردند آقایی نماز می خواند، در بین نماز با ریشش بازی می کرد، پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله وسلم فرمودند نماز او از روی خشوع نیست کسی که می خواهد خشوع داشته باشد با محاسن خود بازی نمی کند.
امام سجاد علیه السلام عبا از دوشش می افتاد در بین نماز و متوجه نمی شدند. این طاعت خاشعین است. یعنی خدایا ما را بر آن اطاعتی بدار که در آن خشوع باشد که مورد رضایت أئمه اطهار علیهم السلام و پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم باشد. واشْرَحْ فیهِ صَدْری بإنابَةِ المُخْبتینَ
بحث دوم، بحث شرح صدر است. ببینید گاهی وقتها در مشکلات روزمره ی زندگی  همه ما شما باهمه بزرگی دنیا .واقعاً زندگی برای انسان تنگ می شود.
 عالم با همه ی بزرگی برای انسان کوچک می شود به قول آن شاعر ( جهان با این فراخی تنگت آیو. این شرط یک شرط بسیار سختی است که قرآن می گوید: فَداوَت عَلیهِمُ الأرض بِما رَحُبَت.
افرادی هم بودند در تاریخ که این تنگنای سینه برای آنها فشار آورده. برادران یوسف در حق برادرشان جفا کردند خطا کردند وقتی به خطایشان رسیدند گفتند خدایا ما دیگر آنقدر از این کارمان شرمنده ایم که عالم برای ما تنگ شده است.
در زمان پیامبر صلی الله علیه و آله وسلم عده ای در جنگ همراه رسول الله نیامدند وقتی شهر را تنها دیدند و دیدند که همه رفتند و اینها همراه پیامبر (ص) نبودند گفتند خدایا جهان برای ما کوچک و تنگ است.
حضرت موسی (ع) در برابر فراعنه قرار گرفت وقتی ان صحنه رادید گفت
رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَ يَسِّرْ لِي أَمْرِي وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسانِي يَفْقَهُوا قَوْلِي‏.
 یعنی دیگر سینه ام سنگینی می کند.خدایا سینه ام را گشاد کن شرح صدرم بده
این حالت ها برای خیلی از ماها پیش می آید در این حالتهایی که انسان به تنگنا می رسد و سختی برایش پیش می آید وَاشرَح فیهِ صَدری بِإِنابَةِ المُخبِتینَ.
اینها دیگر آن حالت افراد خدا ترس افرادی که از خدا به اصطلاح واهمه دارند، واهمه ی عقلائی و شرعی و منطقی.افراد دلداده وتسلیم در برابر خداوند انوقت است که اینگونه با خدا سخن می گوید بِاَمانِکَ یا اَمانَ الخآئِفین.
 من اگر غیر از خدا از جای دیگری بترسم ، چه کسی است که به آن پناه ببرم بجز ذات ربوبی .

یک پناه گاهی است در عالم که اعلام کرده از هر کسی ترسیدی و هر کجا بودی بیا پیش من.چه ازاین بهتر.
 وَاذْکُر رَّبَّکَ فِی نَفْسِکَ تَضَرُّعاً وَخِیفَةً وَدُونَ الْجَهْرِ مِنَ الْقَوْلِ بِالْغُدُوِّ وَالآصَالِ وَلاَ تَکُن مِّنَ الْغَافِلِینَ خطاب به پیغمبر اکرم ص است که می فرمایددر دل خویش، پروردگارت را بامدادان و شامگاهان با تضرع و ترس، بی صدا .یاد کن و از غافلان مباش.
 حضرت موسی ع سوال کرداز پروردگار که خدایا.نزدیکی به من که مناجات کنم با تو، یا دوری از من که ندا کنم تو را. خداوند وحی فرستاد: ای موسی! من همنشین کسی می باشم که یاد کند مرا. موسی عرضه داشت: پس کیست در پرده تو، روزی که پرده ای نیست، مگر پرده تو. فرمود: آن کسانی که یاد می کنند مرا، پس یاد می کنم من آنها را و .دوستی می کنند. پس دوست می دارم من آنها را .ایشان کسانی هستند که وقتی اراده کردم به اهل زمین بلایی بفرستم، به واسطه آنها رفع می کنم بلا را از اهل زمین بااطمینان به اینکه این در همیشه به روی من باز است من هم به این سمت حرکت می کنم و انابه ی مخبتین را می خواهم.
آن وقت در اموزه های دینی دارد که اگر می خواهید به شرح صدر برسید
 اولین راه رسیدن به شرح صدر توبه و استغفار و بازگشت از آنچه که در گذشته به آن عمل می کردید. شاهد مدعای ما قران است که برادران یوسف چنین کردند آنها که در مدینه در محضر پیامبر (ص) همراه بودند چنین کردند و همه ی آنهایی که می خواستند برسند به شرح صدر این گونه عمل کردند. پس این دو خواسته ی ما یکی طاعت خاشعین و یکی شرح صدری که دعای خدا ترسان نصیب انسان می شود به آن امنیتی که خداوند به همه ی افراد ترسو در محضر خودش عنایت کرده.
بإنابَةِ المُخْبتین
 .َمناجات فروتنان. البته .کسانیکه در مقابل خداوند فروتنی میکنند ودربرابر مومنین واولیا ومستضعفین.. .نه انها که دربرابر مستکبران به زانو می نشینند.
 اَللّهُمَّ اِنَّ قُلُوبَ الْمُخْبِتینَ اِلَیْکَ والِهَةٌ
خدایا براستى دلهاى فروتنان درگاهت بسوى تو حیران است
 بأمانِکَ یا أمانَ الخائِفین .نه باید زیاد ترسید که به ناامیدی منجر شودچرا که رجا وامید هست وناامیدی خودش گناه است.ونه باید انقدر امید وار بودکه نترسید ...
که خود نترسیدن ضمینه گناه را فراهم میکند.بلکه خیرالامور اوسطها.
اعتدال ومیانه روی بهترین راه کار است
إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ الَّذینَ إِذا ذُکِرَ اللَّهُ وَجِلَتْ قُلُوبُهُمْ وَ إِذا تُلِیَتْ عَلَیْهِمْ آیاتُهُ زادَتْهُمْ إیماناً وَ عَلى رَبِّهِمْ یَتَوَکَّلُونَ
مومنان حقیقی آنان هستند که چون ذکری از خدا شود(از عظمت و جلال خدا) دلهاشان ترسان و لرزان شود و چون آیات خدا را بر آنها تلاوت کنند بر مقام ایمانشان بیافزاید و به خدای خود در هر کار توکل میکنند.
ترس میتواند هم پسندیده باشد که ترس ممدوح است که این همان ترس دربرابر عدالت خداست. وترس ناپسند که ترس مذموم است.مثل ترس از فقر درمقابل انفاق وترس از مرگ.ترس ازطاغوط.ترس بی مورداز مسائل مادی مثل نقص در اموال وانفس
 درروایتی  که درکتاب مستدرک .نقل شده .خوف وترس را از نشانه های عبودیت معرفی می کند.ومیگوید عبودیت برپنج پایه استوار است.        

 العبودیّةُ خمسةُ اشیاء. خَلاءُ البطْنِ. و قرائةُ القرآنِ. و قیام اللیّل.. و التضُّرُع عند الصُّبح. و البکاءُ من خشْیة اللّه.
. خالی ساختن شکم (از حرام.. قرائت قرآن ..تهجّد و شب زنده‌داری
.. زاری و راز و نیاز با پروردگار در هنگام صبح .گریه از خوف خداوند.. انسان وقتي خود را در برابر عظمت و جلال خدايي مي بيند ،ناخودآگاه در برابراو احساس خصوع و ترس مي کندهمانگونه  که در برابر يک دانشمند و شخصيت مهم ،انسان خويشتن را کوچک و ناچيز میشمرد،او را تعظيم و تکريم مي کند. لذا گفته اندخدا را چنان عبادت کنیم که گويا خدارا می بینم وخدا مارا می بیند.

يا من ليس غيره رب يدعى ، يا من ليس فوقه اله يخشى اى كسى كه غير از او پروردگارى نيست كه خوانده شود! اى كسى كه برتر از او خدايى نيست كه از او ترسيده شود. یا أمانَ الخائِفین خائفین چه کسانی هستند وچرا خداوند به انها امان میدهد چرا خداوند مامن شان است انچه دراموزه های رواای امده این است
که من عرف الله.خاف الله.ومن خاف الله سخت نفسه عن الدنیا.هرکس در زندگی خدارا شناخت از خدا می ترسد.وهرکس خدا ترس باشد نفسش ازدنیا می بردامیل دنیوی ندارد امیال شهوی ندارد.امیر موحدان حضرت علی ع هم خدا ترس است هم خدا شناس لذا می فرماید یا دنیا غری غیری قد طلقتک ثلاثا لا رجعت فیها فعیشک قصیر وخطرک طویلدنی نمیتواند علی ع را فریب دهد چرا که اورا سه طلاقه کرده ام چون خطر دنیا زیاد است ولی عیش وشادی دنیا کوتاه .ودرپان ودرسال روز ولات حضرت امام حسن مجتبی ع وببرکت مولود امروز نصرت اسلام ومسلمین طلب می کنیم واز خدا می خواهیم .که کشورو رهبرعزیز وملت مارا در همه عرصه ها یاری فرماید والسلام

روابط عمومی مرکز مباحثات فقهی تبلیغی حضرت جوادالائمه علیه السلام

0 دیدگاه

ثبت دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای الزامی علامت گذاری شده اند *
دسته بندی ها
احکام شرعی
--
برنامه روشنا
--
شبکه خراسان رضوی
--
تالیفات
--
شبکه یک
--

عضویت در خبرنامه

ربات نیستم